Τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα που προκύπτουν στον τομέα της ψυχικής υγείας παγκοσμίως έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών, καθώς τα ποσοστά των ανθρώπων που θα νοσήσουν από κατάθλιψη τουλάχιστον 1 φορά στη διάρκεια της ζωής τους έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Η εποχή που διανύουμε με τα τόσο δυσάρεστα και αναπάντεχα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά με την πρόσφατη πανδημία, τους πολέμους, την ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τις συνεχείς γυναικοκτονίες σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής στον Δυτικό κόσμο σίγουρα έχουν επηρεάσει σημαντικά τα αυξημένα ποσοστά στην εμφάνιση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους.
Ωστόσο, πλέον υπάρχει καλύτερη ενημέρωση, πρόσβαση και έρευνα για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία. Έτσι, η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των ανθρώπων από τις συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι καθηγητές Zindel Segal, Mark Williams και John Teasdale, αφού εκπαιδεύτηκαν δίπλα στον πρώτο δάσκαλο της ενσυνειδητότητας John Kabat Zinn στις αρχές της δεκαετίας του 90 δημιούργησαν ένα Πρόγραμμα που ονομάζεται MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Το Πρόγραμμα αυτό σήμερα αποτελεί τη θεραπεία επιλογής για τους ανθρώπους με υποτροπιάζουσα κατάθλιψη σύμφωνα με το National Institute for Health and Care Excellence (NICE).
Καθώς η επιστημονική κοινότητα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρατήρησε τα οφέλη που προκύπτουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε διαφορετικούς κλινικούς πληθυσμούς και μετά από πολλαπλές έρευνες δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα βασισμένο στο πρωτότυπο που να απευθύνεται στον καθένα από εμάς. Το πρόγραμμα αυτό αποδόθηκε στα Ελληνικά ως «Ζώντας με Ενσυνειδητότητα».
Η Ενσυνειδητότητα, όπως έχει οριστεί από τους δασκάλους της, αποτελεί την ικανότητα του να είμαστε τελείως αφυπνισμένοι στις ζωές μας. Να προσλαμβάνουμε την εξαίσια ζωντάνια του κάθε λεπτού και να νοιώθουμε περισσότερο "ξυπνητοί".
Το Πρόγραμμα «Ζώντας με ενσυνειδητότητα» αποτελεί τη «γέφυρα» που ενώνει τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία με την Ενσυνειδητότητα.
Αυτές οι δυο προσεγγίσεις έχουν διαφορετικές οπτικές, αλλά και οι δύο προσφέρουν συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές για την επίτευξη του ίδιου στόχου: την κατανόηση του νου και την μάθηση τρόπων για να μπορέσουμε να εργαστούμε με αυτόν πιο αποτελεσματικά. Ο συνδυασμός των δύο αυτών προσεγγίσεων προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την ανακούφιση του ψυχικού πόνου και μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να ζήσουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη πληρότητα.
Μας προσφέρει έναν οδηγό πλοήγησης με συγκεκριμένες ασκήσεις (Πρακτικές, ασκήσεις θετικής ψυχολογίας και ασκήσεις γνωσιακής συμπεριφορικής προσέγγισης) για να αντιμετωπίσουμε τις πηγές του συναισθηματικού πόνου και μας εκπαιδεύει για να κινούμαστε στον κόσμο με μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, καθώς μας μαθαίνει να εμπιστευόμαστε την εσωτερική μας φωνή δημιουργώντας μία νέα σύνδεση και επικοινωνία τόσο με τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και με τους ανθρώπους γύρω μας.
Το πρόγραμμα «Ζώντας με Ενσυνειδητότητα» μας μαθαίνει να παρατηρούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω με μία διάθεση γνήσιας περιέργειας και ανακάλυψης σαν ένα μικρό παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο, εστιάζοντας την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή με μη επικριτή στάση, καθώς συνήθως χαρακτηρίζουμε τις εμπειρίες μας ως καλές ή άσχημες μαθαίνοντας μας να συνδεόμαστε με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και το σώμα μας με έναν με ειλικρίνεια αποδοχή και συμπόνια, υπομονή και εμπιστοσύνη στην ίδια την εσωτερική μας σοφία χωρίς να πασχίζουμε να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει στο παρόν.
Το Πρόγραμμα δεν αποτελεί θεραπεία και δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται μία ημιδομημένη συνέντευξη με κλινικό ψυχολόγο προκειμένου να κριθεί εάν μπορεί να είναι ωφέλιμο και κατάλληλο για τον άνθρωπό μας τη στιγμή αυτή. Έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζεται σε ομάδες και περιλαμβάνει 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις των 2 ωρών και μία ημέρα αφιερωμένη εξολοκλήρου στην Πρακτική ανάμεσα στην 6η και 7η εβδομάδα του Προγράμματος
Γιατί να συμμετέχω σε Ομάδες Ενσυνειδητότητας
Μία ωραία παρομοίωση για την εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα είναι να την φανταστεί κανείς σαν ένα ταξίδι μεταμόρφωσης που συγχρόνως οδηγεί πίσω στο σπίτι μας, καθώς μαθαίνουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Ο οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι είναι η Πρακτική μας και αξίζει να πούμε ότι όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στην Πρακτική μας τόσο πιθανότερο είναι να παρατηρήσουμε αλλαγές. Η δέσμευση και η ευγένεια στη διάρκεια του ταξιδιού μας είναι απαραίτητοι συνοδοιπόροι κι οι εμπειρίες που βιώνονται από την ίδια την ομάδα και τα μέλη της αποτελούν μία πηγή μάθησης και μοναδικής έμπνευσης. Τα εμπόδια που συναντάμε στην πορεία του ταξιδιού μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας και στην πραγματικότητα αυτά τα εμπόδια να γίνουν αφορμή για νέες γνώσεις και μαθήσεις.
Αυτό που κάνει το πρόγραμμα «Ζώντας με Ενσυνειδητότητα» να ξεχωρίζει είναι ότι η γνώση που αποκτάται είναι κυρίως βιωματική και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο προσφέροντας τρόπους και εργαλεία για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πόνου ενώ συγχρόνως, μας εκπαιδεύει να αναγνωρίζουμε τη χαρά και την ομορφιά που υπάρχει στη ζωή μας καθημερινά και συχνά παραμελούμε.
Η πρόσκλησή σε όσους και όσες επιθυμείτε να συμμετέχετε στις ομάδες του Προγράμματος Ζώντας με Ενσυνειδητότητα είναι να έρθετε με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά με διάθεση περιέργειας για να δούμε τι έχουμε να ανακαλύψουμε μαζί από το πλούσιο υλικό του ίδιου του Προγράμματός καθώς και από τον καθένα μας ξεχωριστά!
Για να λάβετε μέρος στην επόμενη ομάδα του Προγράμματος «Ζώντας με Ενσυνειδητότητα» πατήστε εδώ: